Min fortolkning af mindfulness er at være tilstede i nuet. At være nærværende, ikke-dømmende og have fuld opmærksomhed på det, der er lige nu.
Men der findes mange forskellige fortolkninger af Mindfulness. Den fortolkning jeg oftest er stødt på bygger på syv grundholdninger. Grundholdninger som indbyrdes er afhængige af hinanden. Grundholdninger som hjælper os til at forblive nærværende.
De syv grundholdninger er:
- At være ikke-dømmende
- At være tålmodig
- At være åben
- At være tillidsfuld
- At være ikke- stræbende
- At acceptere
- At give slip
Mindfulness er et koncept som oprindeligt stammer fra buddhismen. Det blev alment populært i forbindelse med Jon Kabat-Zinn udvikling af sit MBSR program. Et program som kan mindske symptomer på stress, angst, depression og forbedre livskvalitet i forbindelse med sygdom.
Det er videnskabelig bevist at jævning mindfulness træning har en rigtig god effekt på din krop og din sjæl. Det skaber positive ændringer i din hjerne. Blandt andet øges aktiviteten i området for glæde, optimisme, indlæring og hukommelse.
Af gode effekter kan nævnes:
- Forbedre din søvn
- Forbedre din krops evne til restitution
- Øge din koncentration
- Lindre dine smerter
- Sænke dit blodtryk
- Reducere din stress
- Mindske din uro og frygt
Mindfulness trænes via meditation, yoga og opmærksomhedsøvelser.
Læs også: Downsizing – ny trend inden for personlig udvikling
Mindfulness har gjort meget for mig. Det har ændret mit fokus. Og gjort mig bevidst. Bevidst om at være tilstede og være nærværende. Bevidst om ikke at være dømmende. Og turde at give slip. Det har lært mig glæden ved meditation. Gælden ved at lære mig selv bedre at kende. Og gælden ved at være bevidst. Mindfulness er en helt naturlig del af min hverdag.
Med lidt bevidsthed har jeg meget nemt kunne integrere det i min hverdag. Værktøjerne er enkle og kræver ikke end et bevidst valg.