Det sociale spejl

Ved du hvem du er? Eller er du udelukkende et produkt af dit sociale spejl? Et produkt af de projektioner andre har tilladt sig at projektere over på dig.

Det sociale spejl er andres meninger, opfattelser af dig – deres paradigmer.

Med andre ord så er det sociale spejl de etiketter som andre sætter på dig. Det kan være etikker som: “Du er dum”, “Du er tyk” eller “Du spiser som en gris”. Etiketterne er defineret af andre. Bevidst eller ubevidst. Men disse etiketter er med til at præge vores eget syn på hvem vi er.

Læs også: Lader du dig ubevidst dræne for energi?

Hvis du i lang tid er blevet udsat for en etiket om “Du dur ikke til noget” så er der store chancer for at mister troen på at du rent faktisk dur til noget. Eller kan bruges til noget. Omvendt hvis du hel tiden får af vide at “Hvor er du sød og dejlig” så er det med til at præge dit sociale spejl fortæller dig. Og så er det det du tror på. Og så føler du dig sød og dejlig.

Alle disse etiketter er projektioner fra andre mennesker. Og det er absolut ikke en korrekt genspejling af hvem du er. Så lad ikke det sociale spejl begrænse dig ved at tro på at andres projektioner altid er sande.

Du er egoistisk, strid og …. for øvrigt kommer du altid for sent

Jeg oplever jævnligt andres projektioner. Særligt min far er slem til det. Han prøver altid at sætte følgende etiketter på mig: “Du kommer altid for sent” og “Du er strid” . Min bror har ofte sagt til mig: “Du er egoistisk”.  Men ingen af deres påstande er sande. Det var måske sandt for 20 år siden ellers er deres paradigme dannet ud fra en enkelt episode. Men ofte så kender de ikke hele sandheden. De ser kun den sandhed de VIL se. Historien er så meget andet. Så det spejl de genererer gengiver ikke hvem jeg er. Min identitet er så meget andet.

Boganbefaling: 7 gode vaner af Stephen R. Covey | Bogen indeholder blandt andet teorien om det sociale spejl. 

Jeg vil fremover prøve at gøre mig mere umage. Mere umage med at sætte positive etiketter på dem jeg kender. Rose dem og fremhæve det de er gode til. Hvis vi alle gør det så er jeg sikker på at mange får et bedre liv.

Indlægget indeholder et affiliate link.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *